maanantai 3. toukokuuta 2010

Villakuoria

Uusi hampaidenpukkauskierros ja muut yllättävät sekä vappukiireet pistivät blogikirjoittelun hetkeksi tauolle. Samoin neulomisen. Vaikka neulominen sohvannurkassa on aälyttömän mukavaa puuhaa silloin kuin ei muuta jaksa tai viitsi, niin liian väsyneenä ei kannata mennä kuin nukkumaan.

Lähiaikoina olen tehnyt parit villakuoret, toiset tarrakiinnityksellä ja toiset nepeillä. Tilasin tässä keväällä itselleni kam-neppipihdit, joilla on uusittu muutama sisävaippa nepilliseksi, tehty pari perhostaittoimua ja tosiaan, yksi sivunepillinen villakuori:



Lankana on Jutta-hahtuva ja mallina Ribby Wrap -ohje Little Turtle Knitsilta. Valitettavasti ohje on maksullinen, joten en lähde sitä yksityiskohtaisesti kuvaamaan. Ideana on, että haarassa neulotaan 2o 2n -joustinta, kavennetaan 2o 1n -joustimeksi ja lisätään taas silmukoita 2o 2n -neulokseksi. Haarasta tulee napakka ja kivan näköinen. Lopuksi kuoren ympäri virkataan reunus kiinteillä silmukoilla ja haaraosaan vuotosuojat. Alkuperäisessä ohjeessa on edessä nappikiinnitys, mutta toimii hyvin myös nepeillä. Jokaisen nepin takana on pieni pala villakangasta tukikankaana.



Tarrallinen kuori valmistui lahjaksi vastasyntyneelle Warm Heart Woolies -ohjeella:



Lankana jälleen Jutta-hahtuva, ja silmukkamääriä on muokattu paksummalle langalle sopivaksi. Ohje löytyy suomennettuna Kestovaippainfon foorumilta. Alkuperäinen ohje (jossa ohje sekä tarra- että nappikiinnitykseen) löytyy Ravelrysta. Tämä on helppo ja nopea perusohje. Tarrojen ompelu ompelukoneella onnistui myös helposti. Laitoin alle silkkipaperia, jonka sai lopuksi revittyä pois, eikä kone valittanut.



Villakuoret ovat siitä käteviä, että niiden kanssa voi käyttää myös kiinnityksettömiä vaippoja. Villahousujen kanssa vaipassa on hyvä olla jonkinlainen kiinnitys, sillä ainakin meidän housut ovat sen verran väljiä, etteivät ne pidä esimerkiksi Imse Vimsen vaippaa paikoillaan. Etenkin tarrallista kuorta on helppo käyttää erilaisten harsotaitosten kanssa ilman näpsykiinnitystä, taiteltavien prefoldien kanssa tai sitten erilaisten pötkövaippojen ja lisäimujen kanssa. Sitä voi tietysti yhtä hyvin käyttää minkä tahansa sisävaipan päällä, mutta jos molemmissa on kiinnitys edestä, voi etuosa painaa mahaa.

Kuoreen voi laittaa myös kuminauhat, kuten tässä Kestovaippainfon ohjeessa ja Langankierre-blogin ohjeessa. Villa kuitenkin joustaa ja mukaantuu sen verran, että ne eivät välttämättä ole tarpeen. Yksinkertaisuus toimii! Hyvä esimerkki on tämä nauhakiinnitteinen kuori: pinkgreen.se (ohje löytyy myös ruotsiksi).

Työn alla on yksi ommeltu villakuori, saa nähdä, milloin se ehtii esiteltäväksi!

2 kommenttia:

  1. Ihanat nuo Little Turtle knits-kuoret! Onko niissä ollenkaan kuminauhaa? Paljonko ohje maksoi?
    Tupu

    VastaaPoista
  2. Ei ole kuminauhaa! Vuotosuojat on virkattu perussilmukoilla, muistaakseni kolme kerrosta niin että vain joka toinen tai kolmas poimitaan koukulle. Ohje maksoi $12 eli noin 8-9 euroa. Ei siis mikään ihan halpa, mutta tuli itselle lahjaksi :)

    VastaaPoista